понеделник, 2 април 2018 г.

Загадките на "Черната смърт"


Току що ми попадна тази карта, която очевидно се стреми да изобрази времевото и зоналното разпространение на най-известната епидемия в историята (освен може би след СПИН-а от 80-90-те год. на миналия век). Става въпрос за т.нар. "Черна смърт", бактериологичната чума, която според точните данни на папството (чийто център по това време е дн. френски гр. Авиньон) изтребила над двадесет и три милиона католици, представляващи около една трета от населението на Европа.

Картата ме стимулира да пусна настоящия материал поради показния й стремеж към по-голяма точност в предаването на информацията, с която разполагаме днес за разпространението на епидемията, от останалите образци, които съм виждал. На нея са оцветени онези региони, за които имаме сигурни изворови данни, че там е върлувала чумата. Това, че във всички оцветени области става въпрос за разпространението на една и съща епидемия, изглежда безспорно от хронологичната близост. Средновековните извори дори посочват родното място на "Черната смърт" и точното време на раждането. Доколкото си спомням, обсадата на Кафа, при която татарите използват "първото бактериологично оръжие в историята" - труповете на умрели от чумата, които хвърлят с катапулти вътре в обсадената генуезка крепост - се състои през 1346 г. По същото време в Егейско море се провежда кръстоносен поход срещу турците, воден от набожния граф Юмбер от Савоя и ордена на хоспиталиерите от Родос. В Авиньон и Генуа се правят планове обсадените от татарите християни да бъдат подпомогнати, но това просто не се случва. Потеглилата от Генуа над шестхилядна армия, събрана с парите на инвеститорите от т.нар. "Махона", всъщност е предназначена за завоюването на византийския о. Хиос и нито тя, нито кръстоносците пресичат Проливите, за да се притекат на помощ на Кафа. Обратно, кораби от там пристигат в Италия и пренасят чумата, преди да успеят да ги поставят под карантина. А след това започва истински апокалипсис, който постепенно обхваща цяла Европа и съседните с нея райони...

Така поне гласят тогавашните слухове и, съдейки по картата, в тях като че ли има голяма доза истина. Т.напр. от хронологията се вижда, че чумата не идва в Московското княжество от Златната орда, макар че двете държави не само че са съседи, но и на практика са провинции на Монголската империя. Но тя вместо това пристига от запад, явно пренесена от Европа с търговските кораби на Ханзата. От друга страна, на картата се вижда отлично колко неравномерно се е разпространявала чумата и географски, и хронологически. Тя де факто не преминава на изток границата на Западна Мала Азия, чието население боледува през 1347 г. Но през 1349 г. цяла Месопотамия е обхваната от ужасната епидемия, която - пак според хронологията - идва не от Анатолия, Кавказ или пък от изток, а от Египет! 

Още по-интересни са белите петна на картата, разположени в съседство със засегнатите от чумата райони. И ако за Африка можем да предположим, че петната се дължат на пустинята Сахара, в която хора почти няма, то същото в никакъв случай не важи за Вътрешна Анатолия, Балканите или Трансилвания. Главните вероятности за наличието на белите петна там са две: (1) Липсата на изворови данни и (2) Това, че по някаква неизвестна причина тези области са останали незасегнати от епидемията. Казвам "неизвестна", защото до този момент не съм срещал някакво наистина неоспоримо или дори що-годе убедително обяснение както на (1), така и на (2). Т.напр. териториите на белите петна обхващат тогавашните Полско и Унгарско кралство, които в средата на 14 век са цивилизовани държави, разполагащи с писменост. Днес разполагаме за тяхната история от този период със сравнително изобилие на документи, отнасящи се за всякакви страни от ежедневния им живот, така че човек би очаквал, че такова важно събитие със сигурност ще бъде отразено някъде в тях. Но не! При това зоната на "бялото петно" в Централна Европа присъства и във всички други карти на разпространението на "Черната смърт", които съм виждал. Да не би пък тогава чумата наистина да не е проникнала дотам? Но каква би могла да бъде причината за това? Едва ли е климата, защото виждаме, че епидемията се разпространява на север и на юг от Централна Европа, Анатолия и Балканите; в равнини и планини, крайбрежия и земи навътре в сушата; от горещия климат на Египет, Месопотамия и Мароко до ледените фиорди на Северна Норвегия и горската тайга на зависимите от Новгород ловци на белки и самури в Югра. Тогава...какво? 

Няма коментари:

Публикуване на коментар